Jubileumfeest met een emotioneel randje

Tendens Vakanties viert op 24 oktober haar 20-jarig bestaan met een feest in de Concertzaal in Oosterbeek. Een feestelijke dag met een emotioneel randje omdat deze dag afscheid genomen wordt van Harco Dijkstra, oprichter van Tendens Vakanties. 

Wat 20 jaar geleden op een bovenkamertje begon met de organisatie van een fietsvakantie, op tandems, is uitgegroeid tot een organisatie die vakanties aanbiedt naar allerlei bestemmingen en in uiteenlopende thema's. Dichtbij huis, maar ook bijvoorbeeld naar Bali. De vakantiegroepen gaan de hele wereld over. Nog steeds staat ‘samen vakantie maken’ centraal. “Vakantiegangers hebben een grote stem in de keuze voor bijvoorbeeld activiteiten tijdens de vakantie. We gaan uit van hun mogelijkheden”, zegt directeur Joost Bekkers.

Tijd ver vooruit

Mensen met een beperking mee laten doen is waar in onze huidige participatiemaatschappij om wordt gevraagd”, zegt Dijkstra, oprichter van Tendens Vakanties. “Ons doel met de eerste fietsvakantie was mensen met een beperking activeren en uit hun isolement halen. “Eigenlijk waren we 20 jaar geleden onze tijd al ver vooruit”.

Om in te kunnen spelen op persoonlijke wensen en behoeften kiest Tendens voor kleine vakantiegroepen, maximaal negen personen. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je met een gezin op vakantie bent. De onderlinge band is hierdoor vaak heel intens. Niet voor niets gebruikt Tendens daarom de slogan “vakanties waar we vrienden worden”.

Samen naar 10.000 vriendschappen is de ambitie voor de aankomende jaren, maar dan wel met behoud van het kleinschalige en persoonlijke karakter.

Tendens Vakanties richt zich nu op vier pijlers: naast vakanties zijn dat samen uit-jes, samen online zijn en samen werken. “Zo zetten we bijvoorbeeld samen met woonzorginstellingen reis- en vrije tijdsloketten op. Daarin leiden we mensen uit onze doelgroep op tot reisburo medewerker.” Tendens werkt op haar kantoor in Arnhem ook met mensen met een beperking. "Ook dat noemen we samen vakantie maken". 

Feest en afscheid

Tendens Vakanties viert zaterdag 24 oktober met al haar vrienden
(vakantiegangers, hun familie en begeleiders, vrijwilligers en relaties) feest vanaf 14.00 uur in de Concertzaal in Oosterbeek. Daar neemt de organisatie afscheid van oprichter Harco Dijkstra. Hij was het die 20 jaar geleden samen met zijn broer Gerwin de eerste fietsvakantie organiseerde.